Translate

vineri, 13 noiembrie 2015

ALEGE ŞCOALA! – „LICĂR DE LUMINĂ” ÎN VIAŢA ELEVILOR BUZOIENI

După cum este cunoscut, graţie Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, prin Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul, în această perioadă, se implementează proiectul „Alege Şcoala III”, având ca beneficiari direcţi 45 de elevi, din cele două judeţe, ce se află în risc de abandon şcolar.
La mijlocul lunii august, cei 15 elevi înscrişi în grupul ţintă la Centrul Inovativ de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, din cadrul Proiectului „Alege Şcoala” au beneficiat, conform calendarului proiectului, de o tabără de creaţie creştină. Astfel, în perioada 9-14 august 2015, elevii din cele trei instituţii de învăţământ buzoiene înscrişi în proiect – în risc de abandon şcolar sau cu posibilităţi financiare limitate, alături de Pr. Constantin Ionuţ, responsabilul Centrului şi dna prof. Ungureanu Elena, în calitate de însoţitor pentru elevii din Centrul pentru Educaţie Incluzivă Buzău, au petrecut şase zile pline de veselie şi experienţe noi în Tabăra de creaţie creştină „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Caraiman, Buşteni.
Într-o astfel de locaţie, la poalele Masivului Bucegi, străjuiţi tot timpul de Crucea de pe vârful Caraiman, monument ridicat în cinstea eroilor neamului, elevii buzoieni, alături de cei din alte judeţe precum Giurgiu, Iaşi, Bacău şi Vaslui s-au simţit extraordinar încă din prima zi.
Copiii au avut parte de condiţii foarte bune de cazare şi masă, cu un program zilnic al taberei a cuprins diferite activităţi, între orele 8:00 şi 22:00: ateliere, concursuri, consiliere, servicii religioase, drumeţii etc. Cei 80 de elevi prezenţi au fost împărţiţi pe trei ateliere: Cunoaştere, Pictură şi Creaţie. Fiecare atelier a avut mai mulţi profesori de specialitate, astfel că fiecare profesor a avut sub supraveghere un grup de 7-8 elevi cu care lucrează pe tot parcursul celor şase zile.
La fiecare atelier, elevii au învăţat diferite tehnici de lucru, ce le-au dezvoltat foarte mult creativitatea şi încrederea în sine, de care au atâta nevoie. Astfel, la atelierul de pictură copiii au învăţat să picteze icoane pe lemn, pe sticlă sau peisaje în cărbune sau creion, la atelierul de creaţie au învăţat să facă diferite împletituri, să dea formă lutului, plastelinei sau altor materiale din care au realizat diferite obiecte, iar la atelierul de cunoaştere au experimentat munca în echipă şi au învăţat foarte multe lucruri noi benefice pentru dezvoltarea lor.
În afară de ateliere, programul taberei a inclus şi ore de sport în sală sau în aer liber, dar şi diferite jocuri educative, cum ar fi jocul biblic, ce îmbină cunoştinţele religioase cu educaţia fizică, precum şi o excursie pe munte, pentru care elevii au fost foarte bine instruiţi. În fiecare seară, după cină şi rugăciunea de seară, elevii au avut parte de o proiecţie de film documentar, artistic sau animat, cu scop moralizator.
În ultima seară de tabără, a avut loc premierea elevilor de către profesorul îndrumător al fiecăruia, în funcţie de lucrările realizate pe parcursul săptămânii, lucrări ce au fost apoi expuse într-o expoziţie amenajată în incinta Mănăstirii. Toţi elevii au primit diplome şi premii de participare, iar cei care au dat dovadă de talent şi implicare, au primit şi alte premii: tricouri şi şepci cu sigla „Alege Scoala”, jocuri educative în funcţie de vârstă, cărţi şi rechizite. La premiere, elevii au prezentat un moment muzical şi o piesă de teatru pentru care s-au pregătit temeinic. Evenimentul s-a încheiat cu un memorabil foc de tabără, cântece şi jocuri de echipă, răsplătite cu diferite recompense şi premii.
Printre celelalte beneficii ale proiectului „Alege Şcoala”, tabăra a reprezentat momentul cel mai însemnat pentru copii, deoarece a fost o perioadă când au uitat de greutăţile pe care le au acasă, şi-au descoperit şi dezvoltat anumite aptitudini, au conştientizat cât de importantă este educaţia şi şcoala, au ieşit din spaţiul de confort şi au împărtăşit experienţele creatoare şi au legat prietenii cu colegii lor din alte zone ale ţării.
Urmează ca, în perioada imediat următoare, ceilalţi 30 de elevi, înscrişi la Centrul inovativ Pârscov, judeţul Buzău, respectiv la Centrul inovativ Tătăranu, judeţul Vrancea, să beneficieze gratuit de oportunităţi similare, în cadrul Taberei de creaţie creştină „Licăr de lumină”, de la Mănăstirea Caraiman.
Tot prin grija Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, au mai avut loc alte două tabere gratuite, în această vară, menite a recunoaşte superlativele în domeniul educaţional: primul proiect, Tabăra de creaţie literară – în cadrul proiectului Serate culturale – a fost organizată la Centrul de agrement Poiana Pinului, în perioada 16-22 iulie, pentru zece liceeni pasionaţi de literatură şi creaţie literară, coordonaţi de doamna profesoară dr. Manuela Camelia Sava.
Cea de a doua tabără a reunit zece seminarişti, sub coordonarea Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa – Directorul Seminarului Teologic din Buzău –, la Centrul de agrement 2 Mai, în judeţul Constanţa, pentru premierea rezultatelor excepţionale la învăţătură şi purtare, precum şi pentru sprijinirea unor elevi care provin din familii cu venituri modeste, aşa cum se întâmplă în fiecare vară, de aproape 15 ani. 
Săptămâna viitoare, în perioada 4-7 septembrie, 100 de tineri buzoieni şi vrânceni sunt delegaţi, la invitaţia Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, să reprezinte Arhiepiscopia la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa – un mega-eveniment ce va reuni 6000 de tineri din 14 ţări europene, dar şi din comunităţile ortodoxe din Siria şi Palestina – la Cluj-Napoca, binecunoscuta Capitală Europeană a Tineretului 2015.
Aşadar, oportunităţi de educaţie non-formală de calitate pentru şapte grupuri de tineri buzoieni şi vrânceni, cu concursul unor dascăli şi lucrători de tineret inimoşi, oferite gratuit, prin grija Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei!

                                                                                   Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                 Consilier Eparhial
                                                                                                                                     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu