Translate

joi, 25 ianuarie 2018

PRIMELE PROIECTE DIN ACEST AN PENTRU TINERII DIN ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI

Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei pregătește deja primele proiecte cu impact educațional, sub auspiciile Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, așa cum a fost declarat 2018 în Patriarhia Română.
Astfel, în perioada 23-28 ianuarie 2018, elevii buzoieni și vrânceni care au participat la concursurile județene, organizate la finalul anului trecut: „Sfântul Andrei – Apostolul și ocrotitorul românilor”, în municipiul Buzău, respectiv „Mărturisitori și apărători ai dreptei credințe”, în județul Vrancea, precum și alți tineri care se implică permanent în viața liturgică și catehetică a parohiilor din Protoieria Focșani II, sunt invitați de către Centrul Eparhial în trei vizite culturale la București, pentru a le premia interesul și performanțele dovedite.
Însoțiți de profesorii lor, cei 160 de beneficiari vor avea ocazia să descopere numeroase obiective cultural-religioase: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei, Mănăstirea Radu-Vodă, Centrul Vechi și Mănăstirea Stavropoleos. Fiecare grup își va încheia periplul prin Capitală cu vizionarea unui spectacol de teatru de înaltă ținută artistică: „Cea mai frumoasă floare din lume”, la Teatrul Excelsior, „Regele moare”, respectiv „Înșir’te Mărgărite”, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”, potrivite particularităților de vârstă ale celor vizați.
În al 181-lea an de existență, „cea mai veche școală medie din Buzău”, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul”, își sărbătorește hramul: „Sfinții Trei Ierarhi”, organizând tradiționala serbare de hram în ajun, pe 29 ianuarie 2018, după Vecernia praznicului. Vor fi oferite auditoriului o aleasă suită de cântări religioase și patriotice, sub bagheta Arhid. prof. Gianin-Cristian Oprea, precum și o dramatizare originală a lucrării „Confesiuni” a Fericitului Augustin, realizată de elevul Teodor-Ionuț Însurățelu, împreună cu ceilalți colegi din clasa a XII-a.
Pe 30 ianuarie 2018, buzoienii sunt așteptați la cel de-al doilea hram al Catedralei Arhiepiscopale, „Sfinții Trei Ierarhi”, când, după Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a invitat 68 de elevi de elită din județele Buzău și Vrancea, pentru a le oferi premii în bani și cărți, în semn de apreciere pentru rezultatele de pe podiumul tuturor olimpiadelor școlare din calendarul Ministerului Educației Naționale, faza națională și chiar internațională.
Prin aceste proiecte de recunoaștere a consecvenței și performanței în Școala românească, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei deschide un nou program eparhial pentru tineret – al treilea an consecutiv – care va cuprinde pelerinaje, vizite culturale, tabere naționale și internaționale, sesiuni de formare, evenimente teatrale și de premiere a olimpicilor, participări la schimburi de tineri în proiecte naționale și europene și alte proiecte și activități cu impact cultural-educațional, oferite gratuit tinerilor din județele Buzău și Vrancea.
Pr. prof. Cristian Marius Dima
Consilier eparhial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu