Translate

joi, 21 iulie 2016

CORUL VLAHO-BIZANTIN AL ARHIEPISCOPIEI, PREMIUL I LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE LA IAȘI

La Iași s-a desfășurat, în perioada 1-7 iulie 2016, ediția a IV-a a Festivalului-Concurs Internațional pentru Copii și Tineret Gavriil Musicescu, eveniment unic în România, care a reunit în capitala Moldovei coruri și personalități din țări ca Ucraina, Republica Moldova, Italia, Grecia și, desigur, România (în total circa 1200 de participanți). Pentru secțiunea de concurs Formații de Muzică Psaltică, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a fost reprezentată de Corul Vlaho-Bizantin, condus de Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica. Deschiderea festivalului a avut loc, în seara zilei de 1 iulie, la singura biserică din municipiul Iași închinată Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde un impresionant sobor de preoți a oficiat Vecernia cu Litie. Cu această ocazie, Corul Vlaho-Bizantin a fost desemnat de organizatori să asigure psalmodia în strana dreaptă, oficiu pe care psalții de la Buzău l-au îndeplinit și în cadrul Dumnezeieștii Liturghii oficiate a doua zi, 2 iulie, de prăznuirea Sfântului Voievod Ștefan.

Sâmbătă, 2 iulie, între orele 13:00 – 17:00, s-a desfășurat secțiunea de concurs destinată formațiilor de muzică psaltică, sub jurizarea unei comisii de specialitate asigurată de profesori de la Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași și Conservatorul de Stat din Athena. Corul Vlaho-Bizantin s-a prezentat în concurs cu următoarele piese: Cu noi este Dumnezeu, cântare alcătuită de Hurmuz Hartofilax, la cererea mitropolitului Veniamin Costachi, glasul al VIII-lea (piesă impusă de organizatori), declamare ecfonetică din Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel (asigurată de protopsaltul Daniel Dumitrică), Cântarea a IX-a din cele două Canoane ale Praznicului Arătării Domnului, glasul al II-lea (tălmăcire a părintelui Constantin Iustin Stoica) și Doxologia Mare, glasul varys eptafon, de Grigorie Protopsaltul (de asemenea, piesă impusă de organizatori). În urma prestației excepționale din concurs, Corul Vlaho-Bizantin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a câștigat premiul I al secțiunii, laolaltă cu aprecierile juriului și aplauzele publicului. Ca urmare a rezultatului obținut, Corul Vlaho-Bizantin a fost invitat să onoreze publicul ieșean și cu prilejul Galei laureaților din cadrul festivalului, care a avut loc în seara zilei de joi, 7 iulie.

Acesta nu este, de altfel, primul premiu de nivel internațional pe care psalții formați la Buzău îl dobândesc în ultimii ani: în 2014, Corul Bizantin Sfântul Ioan Damaschin, condus de Arhid. Alexandru-Paul Bârsan, a câștigat premiul I, iar Corul Bizantin al Seminarului, condus de Constantin Iustin Stoica, a câștigat premiul special al juriului; în 2015, Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău a câștigat premiul I, în cadrul aceluiași Festival-Concurs Internațional.




                                                                  Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica
                                                 Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu