Seria de conferințe organizate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în cadrul proiectului Ortodoxie și leadership, a continuat sâmbătă seară, 9 aprilie 2016, la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, prin întâlnirea tinerilor vrânceni - elevi de liceu, studenți, tineri ce participă la activitățile catehetice ale parohiilor - cu binecunoscutul diplomat, autor, antropolog religios și teolog român, Teodor Baconschi. La eveniment, organizat în colaborare cu Protoieria Focșani I, A.P.O.R. Vrancea și I.S.J. Vrancea, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

În deschidere, Pr. prof. consilier Cristian Marius Dima, coordonatorul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, a punctat obiectivele proiectului „Ortodoxie și leadership” în fața publicului și a prezentat personalitatea plurivalentă a intelectualului creștin invitat.
În deschidere, Pr. prof. consilier Cristian Marius Dima, coordonatorul Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, a punctat obiectivele proiectului „Ortodoxie și leadership” în fața publicului și a prezentat personalitatea plurivalentă a intelectualului creștin invitat.


La finalul întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a mulțumit domnului Baconschi pentru prezența la Focșani și a accentuat că „aproapele nu este numai cel din neamul tău și de o credință cu tine, ci este și cel de o altă credință și de o altă etnie. Este important să redescoperim în adâncul sufletului nostru acel ceva prețios, extraordinar, pe care Mântuitorul Hristos ni l-a dăruit și ne îndeamnă să-l scoatem la suprafață, să ne vindecăm de filavtie, de iubirea trupească de sine, să arătăm smerenie și ascultare față de Dumnezeu și față de Biserică. Dacă vom pune întotdeauna accentul numai pe voia noastră, atunci ne îndepărtăm de Părintele ceresc, de la Care vin «toată darea cea bună și tot darul desăvârșit». Tinerii se află, astăzi, în pericolul confuziei, al izolării, al comunicării virtuale impersonale doar pe internet și nu mai știu să privească omul față în față. În limba greacă, «prosopon» înseamnă să se privească oamenii față către față și să dialogheze prin cuvântul rostit. Aceasta este comunicarea, care asigură comuniunea, întrucât ambele se intercondiționează reciproc. Să aveți curajul să vă priviți unii pe alții în față, să vă mărturisiți sentimentele, respectul, iubirea unii față de alții, iar atunci când greșiți, să vă cereți iertare. Numai așa se poate realiza o coeziune, o armonie, într-o anumită comunitate, în familie, la școală, între elevi și împreună cu profesorii“, a menționat Înaltpreasfinția Sa.
Teodor Baconschi s-a născut în 1963, la București. După un doctorat în antropologie religioasă și istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (Paris IV, 1995), a urmat studii post-doctorale la New Europe College (București, 1996). Între anii 2009-2012, a îndeplinit funcția de ministru de externe al României.