Translate

duminică, 11 ianuarie 2015

Învățământul teologic


Cu mai bine de 178 ani de existență, Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău este ”cea mai veche școală medie” din Buzău, privilegiu istoric articulat atât pe rolul cultural și educațional pe care l-a jucat neobosit în județele arondate de-a lungul timpului, cât și pe excelența dovedită în educație.
La sfârșitul anului școlar 2013-2014, Seminarul Teologic Ortodox Buzău număra 157 de elevi, în 6 clase de liceu, 61 de preșcolari, repartizați în două grupe, la Grădinița „Cuvioasa Parascheva” Buzău, structură a Seminarului, precum și 29 de profesori, dintre care 13 titulari și 16 profesori suplinitori, situație justificată de numărul redus de ore, la fiecare catedră.
Din luna septembrie 2014, pe lângă Seminarul buzoian funcționează singura școală de dascăli bisericești (cateheți) din Patriarhia Română, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a Ministerului Educației Naționale, având încadrați 20 de elevi, în clasa a IX-a. De asemenea, tot la începutul acestui an școlar, comunității școlare seminariale i s-a alăturat și Grădinița cu program normal „Căsuța piticilor” din municipiul Buzău, structură din învățământul preșcolar, cu 6 grupe a câte 20 de copii.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a acordat o atenție permanentă instituției de învățământ buzoiene, monitorizând și sprijinind activitatea educațională și duhovnicească a acesteia, prin investiții în valoare de 70350 lei, în restaurarea, igienizarea clădirii și îmbunătățirea bazei materiale cu 110 saltele noi, în internat, asigurarea bazei materiale în internat, invitații și întâlniri repetate ale Întâistătătorului cu profesorii și elevii Seminarului, angajarea unui preot spiritual la Centrul eparhial, pentru asigurarea asistenței spirituale și a practicii liturgice a elevilor Seminarului, prin susținerea materială a unor proiecte culturale și educaționale, propuse de profesorii școlii, prin recompensarea elevilor merituoși cu diferite cărți, calendare și tabere gratuite, în timpul vacanței de vară, prin  acordarea de ajutoare financiare unor seminariști cu venituri familiale limitate etc.
Nu în ultimul rând, coordonatorul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul a participat activ la conceperea planului de dezvoltare instituțională pentru următoarea perioadă, precum și la realizarea planului cadru propus pentru clasa a IX-a de școală profesională, specializarea dascăl (catehet), precum și la întreprinderea tuturor etapelor necesare pentru reactivarea Școlii de dascăli (cateheți) de la Buzău, informând Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române în legătură cu procedurile necesare unui astfel de demers.
În anul 2014, numele acestui liceu a fost menționat laudativ în peste 50 de materiale de presă locală și național bisericească, probând renumele pe plan național și confirmând performanța chiar și pe plan european. Pe lângă rezultatele bune și foarte bune, obținute de majoritatea elevilor seminariști la învățătură și purtare în anul școlar 2013-2014, complementar cultivării spiritului competițional, care o plasează pe locuri fruntașe între liceele buzoiene, comunitatea școlară seminarială s-a distins și prin activități extrașcolare de calitate, încununând strategia de învățământ participativ, propusă de actuala echipă managerială: încheierea ultimului proiect multilateral Comenius, „Living Together, Helping Each Other”, găzduind, la sfârșitul lunii mai 2014, 37 de profesori și elevi din șase licee partenere, din Germania, Slovacia, Italia, Turcia, Polonia și Spania, în cadrul unei reuniuni de proiect în care gazdele și oaspeții au derulat împreună activități socio-educative, campanii sociale și întâlniri multiculturale, un colocviu european pe tema voluntariatului și vizite culturale în care a fost valorificat potențialul religios și turistic al regiunii.
Acest parteneriat reprezintă cel mai recent succes din cele 16 programe și proiecte europene și internaționale, în care Seminarul Teologic Ortodox din Buzău s-a implicat în ultimii trei ani, ceea ce a condus la recunoașterea, pe plan național, a acestor eforturi ale profesorilor și elevilor seminariști și, probabil, la o schimbare de optică generală față de potențialul și oportunitățile învățământului teologic preuniversitar buzoian și național. Astfel, în ziua de 20 mai 2014, Ministerul Educației Naționale a premiat, la Palatul Victoria, unitățile școlare declarate câștigătoare în cadrul competiției naționale "Școală Europeană", ediția 2014 – eveniment aflat sub patronajul Parlamentului European –, în care singura unitate de învățământ participantă din județul Buzău, Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul", s-a clasat pe locul al doilea din 117 de candidaturi.

Școala buzoiană Școala noastră a fost reprezentată de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Pc. pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, Directorul Seminarului, Pc. pr. prof. Cristian Marius Dima, coordonator de programe și proiecte educaționale europene și elevul Cosmin Gheorghe, participant în proiectele comunitare premiate, alături de Doamnele prof. Georgeta Burducea, Inspector General Adjunct și prof. Cristiana Stoica, Inspector de programe și proiecte educaționale europene, de la ISJ Buzău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu