Translate

joi, 29 decembrie 2016

„AGENDA TÂNĂRULUI ORTODOX 2017” - UN ALT PROIECT INEDIT AL SECTORULUI NOSTRU

De ce Agenda tânărului ortodox 2017?

            Într-o societate în care timpul omului activ se măsoară mai mult în performanțe cognitive și senzoriale, planificate și consemnate cu religiozitate în calendare virtuale sau planuri strategice, oferta educațională a Centrului nostru Eparhial identifică, promovează și concepe mijloace noi de afirmare a sacralității vieții și a conjugării dimensiunii ei contemplative cu cea socio-profesională.
            Procedând complementar școlii și altor demersuri de învățătură autentică, Biserica Ortodoxă păstrează atenția permanentă asupra vocației comunitare a omului, depunând eforturi să devină un pol de educație nonformală în acest sens, centrat pe modele și contextualizare, sub ocrotirea Duhului Sfânt, protejându-și, astfel, credincioșii de izolare și autoreferențialitate.
            Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2017 ca Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, editează din nou Agenda tânărului ortodox, un instrument deopotrivă inedit și așteptat de beneficiarii proiectelor noastre – după ecourile pozitive ale receptării primei ediții –  care să contribuie la efortul Bisericii locale de a rescrie gramatica dialogului tânărului creștin contemporan cu alteritatea.
            Nădăjduim să ne cunoașteți mai bine parcurgând paginile următoare și să descoperiți date și perspective utile activităților dumneavoastră cotidiene! Folosiți aplicațiile gratuite, de pe telefoane mobile de tip smartphone, pentru a scana codurile QR spre articole și materiale video care să vă familiarizeze și mai mult cu temele anului omagial și ale celui comemorativ, precum și cu mass-media online bisericească! Treceți în revistă imaginile din proiectele noastre derulate în anul trecut, precum și din Eparhia noastră! Nu în ultimul rând, ne exprimăm speranța că veți regăsi un spațiu generos pentru organizarea ritmului de lucru și al celui liturgic, precum și reperele unui nou început în progresul educațional și duhovnicesc!


                                         La mulți ani!
                                  Echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul


O POVESTE FRUMOASĂ DE CRĂCIUN: „ADEVĂRUL CA POVESTE DESPRE TÂNĂRUL MODERN”, SPUSĂ, UNIC, DE ANDREI PLEȘU, INVITAT DE ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI

După cum a devenit binecunoscut, în contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2016 Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfânntului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a inițiat și derulat un proiect eparhial pentru tineret, Ortodoxie și leadership, devenit pe parcursul anului, prin amploarea și mulțimea beneficiarilor, un adevărat program educațional și cultural.

Ne-am propus ca, prin acest program, să reliefăm rolul pe care fundamentele religioase ale educației îl au în formarea caracterelor tinerilor din zilele noastre - liderii zilei de mâine - pe de o parte, iar pe de alta, să propunem credincioșilor, mai mult sau mai puțin tineri din Eparhia noastră, evenimente de calitate și întâlniri cu personalități autentice de pe scena publică românească sau care, prin demersul lor, să se înrâurească, într-o măsură mai mică sau mai mare, drept modele în parcursul personal, profesional sau duhovnicesc, al acestora.

Vă mulțumim că v-ați arătat interesul și ați participat la proiectele și evenimentele noastre din acest an, de la conferințele de calibrul celei pe care o descriem, până la taberele estivale tematice oferite gratuit tinerilor, de voluntariat, bune maniere și de educație juridică, de la participarea extraordinară la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, de la București, la spectacolele de teatru oferite credincioșilor noștri în amfiteatrele a două dintre cele mai prestigioase colegii naționale din Buzău și Focșani și ulterior, în teatrele municipale din cele două orașe!... Pentru participarea generoasă la atingerea obiectivelor acestor proiecte, vă mulțumim tuturor!

Pe 15 decembrie 2016, cu binecuvântarea și susținerea efectivă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, am decis să încheiem seria evenimentelor Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul din acest an calendaristic, întâmpinând în mijlocul nostru o personalitate reper a scenei publice contemporane, așteptată cu mare interes în comunitatea buzoiană însetată de cultură și spiritualitate: DlAndrei Pleșu.

Invitatul nostru, care și-a petrecut copilăria și primii ani de școală în comuna Pârscov, județul Buzău, este astăzi un celebru scriitor și eseist, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române și blogger neobosit, profesor universitar și creator de școală nouă academică europeană. Este Doctor Honoris Causa a două universități din Germani - din Freiburg și din Berlin - și Grand Officier de la Legion d'Honneur al Republicii Franceze; nu în ultimul rând, este un „frugal catehizat al Bisericii Ortodoxe”, după cum s-a autocaracterizat cu modestie, însă, în același timp un lucid și binevoitor observator al lucrării acesteia în societate, cunoscută fiind, totodată, și calitatea sa de fin hermeneut al Evangheliilor și al cărților Sfintei Tradiții.

În acea seară, la invitația Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, a susținut conferința cu titlul Adevărul ca poveste despre tânărul modern, sugerat de noi și inspirat din titlul celebrei sale cărți, „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, declarată „cartea anului 2012” de către Uniunea Scriitorilor din România.

La eveniment au participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, Chiriarhul locului, Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor, reprezentanți ai autorităților locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău, preoți, cadre didactice și alți intelectuali, elevi și credincioși.

După cuvântul de deschidere rostit de Părintele Consilier Cristian Marius Dima, a urmat prelegerea lui Andrei Pleșu despre provocările pe care le întâmpină tinerii zilelor noastre, criza valorilor tradiționale, situația actuală a învățământului românesc și, îndeosebi, a educației religioase.

Se întâmplă o mutație obiectivă, reală, pe care trebuie să o luăm în serios, dacă vrem să facem ceva pentru eventuale corecturi. În ce constă această mutație? Au intrat în criză câteva instituții, care au durat secole. O instituție care a durat mult, după ce s-a inventat, și ne-a format și pe noi, cei din generația mea, este cartea. Acest obiect nu mai are prestigiul, adresabilitatea și seducția pe care le avea înainte. Ea este înlocuită cu mediile electronice. Nu vorbesc ca unul care nu folosește aceste medii. Eu nu mai scriu de ani de zile decât pe computer și știu ce beneficii are posibilitatea să te informezi rapid, când ai de verificat ceva pe internet. Așadar, nu critic, aici, o invenție tehnologică, ci constat doar un lucru, că a apărut un alt tip de a citi.

Una este să citești ceva pe ecranul unui computer și alta este să citești o carte. Acest lucru l-am simțit în momentul în care am scris prima oară pe computer. Când scriu cu creionul pe hârtie, mi se pare evident că scriu un text care îmi aparține. Mi-am dat seama, când am scris primul text pe computer, că am un sentiment vag și inconfortabil că textul este al lui, nu al meu, adică aparatul respectiv are cel puțin o autoritate tehnică, pe care eu nu o pot controla. Însă, altceva este important în raportul carte – mediile electronice.

Când vrei să găsești ceva pe internet, te duci pe «Google», apeși pe un buton și afli ceea ce te interesează. A dispărut ceva din acest gest, și anume căutarea. Nu cauți tu, ci caută mașina; este o mașină de căutat. Tu dai doar o comandă și îți vine pe tavă informația. Ori, în cultura de tip tradițional, în cultura cărții, găsirea vine după un proces mai lung sau mai scurt de căutare, iar căutarea aceea dă substanță găsirii. Trebuie întâi să cauți, să te rătăcești, să tatonezi, să amâni, să ai surprize, pentru ca la sfârșit să găsești într-un sens deplin, a spus reputatul om de cultură.

La finalul conferinței, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a mulțumit scriitorului Andrei Pleșu pentru bunăvoința de a veni și a prezenta, în fața buzoienilor, un discurs foarte interesant, necesar și convingător. Totodată, ierarhul a reamintit inițiativa Eparhiei Buzăului și Vrancei de a invita, în acest an, la Buzău și Focșani, personalități marcante ale vieții publice românești, pentru a le transmite tinerilor mesaje din inimă și cuvinte de folos, atât din punct de vedere cultural, cât și duhovnicesc.

Arhiepiscopia noastră a dorit să încheie astfel fluxul acțiunilor educaționale din cadrul acestui an calendaristic, oferind credincioșilor – interesați de ceea ce oferă Centrul eparhial în acest domeniu – un alt timp de ascultare, de reflecție, de întrebări și răspunsuri – personale sau în «sobornicitate» – într-o întâlnire extraordinară cu o personalitate reper a scenei publice românești, un fin observator în agora românească, prin care au trecut marcant, inspirându-l, Constantin Noica și Părintele Cleopa, Alexandru Paleologu și Părintele Steinhardt, Horia Bernea și Părintele Stăniloae și mulți alții, a declarat, cu ocazia evenimentului, Pr. Prof. Cristian Marius Dima – Consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

Acesta din urmă a și moderat ultima parte, interactivă, a întâlnirii, în care Dl Andrei Pleșu a răspuns și întrebărilor venite din sală, oferind explicații argumentate și coerente cu privire la subiectele propuse de unii participanți, dar a avut și privilegiul de a primi feedback-ul unanim la superlativ al invitatului și al spectatorilor.

Iată și conferința video:

https://www.youtube.com/watch?v=iv3ETPhynA8


Mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate!

                                                                        Pr. prof. Cristian Marius Dima

                                                                                  Consilier eparhial








                                                                                                         

DARURILE PRUNCULUI IISUS PENTRU MICII FOTBALIȘTI BUZOIENI

În pragul sărbătorilor de Crăciun, echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul a participat la Gala de Crăciun organizată pentru cei mai mici 40 de fotbaliști ai Asociației Fotbal Club „Metalul” Buzău, oferindu-le, la finalul meciului demonstrativ de fotbal, daruri din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei: dulciuri, fructe și mingi de profesioniști speciale pentru juniori.

Prin acest demers, Centrul Eparhial a continuat demersul coerent de încurajare a unui stil de viață sănătos și a performanței pentru copii, de la premierea olimpicilor naționali la toate disciplinele, la susținerea financiară și materială a lotului olimpic internațional pentru robotică educațională, care a participat în acest an la competiția de profil din India, dar și a unui sportiv buzoian de top, elevul Alexandru Georgian Dinu, 12 ani, câștigător al mai multor concursuri de atletism pentru copii, la nivel local și național.

                                                                         Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                  Consilier Eparhial









EVENIMENT CU ȘI PENTRU PRIETENI, LA CENTRUL CULTURAL „ALEXANDRU MARGHILOMAN” DIN BUZĂU

Marți, 13 decembrie 2016, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman din Buzău a fost gazda unui eveniment cultural-artistic de excepție, organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, și Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău și ai APOR – filialele Buzău și Vrancea.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de părintele consilier Cristian Marius Dima, care a făcut o prezentare a programului eparhial Ortodoxie și leadership, alcătuit din diferite proiecte tematice, conferințe, ateliere interactive, întâlniri regionale și naționale pentru tineret, tabere de vară, manifestări culturale și spectacole, derulate pe parcursul acestui an.
Într-o atmosferă festivă și plină de emoție, a avut loc lansarea cărții dnei Ana Vrânceanu: Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate. Scopul pe care și l-a propus autoarea este acela de a demonstra că noi, românii, putem rezolva dilema hranei sănătoase, prin întorcerea la alimentația noastră tradițională.
De asemenea, copiii și tinerii de la Atelierul de creație și teatru al APOR Vrancea au pus în scenă piesa de teatru O naștere fără început și fără sfârșit, scrisă de Ioan Nicolae Săcrieru – elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Unirea din Focșani. Mesajul profund al textului dramatic și interpretarea copiilor au atras aplauzele și aprecierile publicului din sală. Potrivit declarației autorului, „tema istorică abordată de subiectul piesei este doar pretextul pentru analiza neputințelor noastre, întâlnite inclusiv astăzi, respectiv ușurința dezbinării, indiferența, insuficienta conștientizare a importanței valorilor strămoșești, dificultatea cu care realizăm lucruri în comuniune și redescoperirea sensului ascultării“.
Un alt moment important al serii a fost vernisajul de icoane al pictorului Adrian Mihai Munteanu, originar din Focșani. Lucrările au fost admirate cu mult interes de participanți, cărora Prof. Robert Roșioru – inspector pentru disciplina Religie în județul Buzău, le-a vorbit despre semnificația icoanei în viața creștinilor.
Cu această ocazie, a fost prezentată Agenda Tânărului Ortodox 2017, un instrument deopotrivă inedit și așteptat de tinerii beneficiari ai programelor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Aceasta cuprinde un istoric al Eparhiei, o prezentare a SectoruluiÎnvăţământ şi Activităţi cu Tineretul și imagini de la proiectele realizate anul trecut. Noutatea acestei ediții o reprezintă codurile QR de pe paginile agendei, care trimit la articole și materiale video referitoare la temele anului 2017, declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ «Justinian Patriarhul» şi al apărătorilor Ortodoxiei, în timpul comunismului, în Patriarhia Română.
În cuvântul său, ierarhul locului i-a felicitat pe toți cei implicați în buna desfășurare a evenimentului.
„Am fost plăcut impresionat, încântat și copleșit de emoție, la un moment dat, văzând pe acești copilași, care au venit la Buzău din orașul Unirii, ca să ne transmită tuturor și să ne reamintească ceva ce am cam uitat, și anume necesitatea de a fi uniți în fapta cea bună, de a trăi în pace și frățietate și de a ne bucura de viață în spirit creștin-ortodox, așa cum ne-au învățat moșii și strămoșii noștri.
Cât privește cartea dnei Ana Vrânceanu, pe care am parcurs-o înainte de a fi tipărită, am constatat că este bine redactată și bogată în elemente de specialitate. Nu mă refer, aici, doar la hrana tradițională, pe care au consumat-o strămoșii noștri daci și, apoi, românii, de-a lungul secolelor, ci și la informațiile prețioase despre ceea ce conțin alimentele ce ni se propun astăzi și pe care ar trebui să le evităm, pentru a ne păstra sănătatea.
Nu în ultimul rând, îl felicităm pe domnul pictor Adrian Munteanu, care ne-a prezentat, în această seară, mai multe icoane cu Maica Domnului, în diferite ipostaze, realizate în tehnica bizantină, autentic ortodoxă. Este important să reținem că icoana nu este o simplă imagine a omului sau naturii înconjurătoare; ea înfățișează chipul lui Dumnezeu făcut Om și, totodată, chipul omului devenit dumnezeu, după har, adică al sfântului. Temeiul icoanei, în Ortodoxie, este însăși întruparea Fiului lui Dumnezeu în istorie“, a spus Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
„Suntem convinși că lumina duhovnicească a icoanelor ce oglindesc Cerul, restaurarea sensului jertfelnic al hranei în comuniunea mesei de familie, profunzimea piesei de teatru și a seriozității implicării acestor tineri inimoși – invitați în multe Eparhii din Patriarhia Română – și noutatea Agendei Tânărului Ortodox 2017 au contribuit împreună la ținuta spirituală a acestui eveniment, potențată de eleganța locației, în așteptarea Praznicului Nașterii Domnului“, a precizat Pr. Prof. Cristian Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.
La final, toți copiii și tinerii prezenți au primit de la Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian Agenda Tânărului Ortodox 2017, iar cei interesați și-au achiziționat cartea Hrana familiei – pledoarie pentru întoarcerea la sănătate, cu autograf din partea autoarei.
                                                              Dragoș Olteanu            &             Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                            Consilier eparhial Comunicații media                     Consilier eparhial           



















luni, 19 decembrie 2016

SFÂNTUL IERARH SPIRIDON, CINSTIT ÎN CHIP DEOSEBIT DE SEMINARIȘTII BUZOIENI

Luni, 12 Decembrie 2016, la Seminarul Teologic Ortodox "Chesarie Episcopul" din Buzău s-a făcut prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon Taumaturgul, episcopul Trimitundei. În tradiția Seminarului s-a statornicit faptul ca fiecare generație să își aleagă un sfânt ocrotitor al clasei.
Anul acesta, clasa a XI-a de la Seminar și-a cinstit ocrotitorul printr-un moment artistic cu caracter catehetic. Programul a debutat cu ode închinate Sfântului ocrotitor și s-a încheiat cu sceneta "Sfântul Spiridon la primul sinod ecumenic", scrisă și regizată de subsemnatul.
Sfântul Spiridon a răsărit în minunata insulă a Ciprului, în anul 270, în proximitatea orașului Pafos, din părinți modești, creștini, ce se îndeletniceau cu păstoritul oilor. La vârsta tinereții, s-a căsătorit, având o fiică pe nume Irina. După câtva timp, rămâne văduv și nu s-a mai căsătorit iarăși pentru că s-a dedicat trup și suflet lui Hristos și fiicei sale, căreia îi va dărui o educație aleasă. În jurul anilor 295-300 a fost prigonit pentru Hristos  în timpul împăratului Maximian, fiind supus la chinuri, din care a scăpat prin pronia divină. Prin purtarea de grijă a lui Hristos-Dumnezeu, a fost hirotonit preot al celui Preaînalt, apoi a fost ales episcop de Trimitunda, iar în această calitate a participat în anul 325 la primul sinod ecumenic. Astfel păstorul turmelor celor necuvântătoare a devenit păstor al turmei cuvântătoare, îndeletnicindu-se în continuare și cu păstoritul necuvântătoarelor. Își da obștescul sfârșit în anul 348.
"El era alinarea săracilor, scăparea asupriților și ajutorul celor lipsiți.
Oile și agricultura erau sursele lui de hrană. A venit, într-o zi, un negustor cu dorința de a cumpăra 100 de oi. Bătrânul episcop a fost de acord. Când i-a dat banii, negustorul a dorit să profite de bătrânețea sfântului plătindu-i doar 99 de oi. Când s-au dus la oi, negustorul și-a ales 99 de oi, iar când să o scoată și pe-a o sută, aceasta nu voia sa iasă, pentru că Dumnezeu care totdeauna este drept nu a îngăduit această înșelare a slujitorului Său. Sfântul a cunoscut toate acestea, pentru că avea darul înainte-vederii și i-a zis cu blândețe negustorului, că, din greșeală, poate nu a plătit ultima oaie. Acela recunoscându-și vina, a plătit oaia și și-a cerut iertare, iar acum oaia a ieșit de bunăvoie din ocol. Sfântul petrecea împreuna cu îngerii lui Dumnezeu, astfel, odată s-a dus la o biserică pentru slujba Vecerniei, unde era numai preotul și paracliserul. Fiind puține lumânări aprinse în policandru, episcopul i-a mustrat pentru economia făcută, iar paracliserul i-a zis că nu este lume în Biserică, astfel nu este nevoie de multă lumină. Dar bătrânul episcop observa că aveau privitori pe îngeri. Când a început Vecernia și a zis: "Pace tuturor!", după cum era tipicul pe timpul acela, răspunsul i l-au dat îngerii, iar cântul divin s-a auzit în tot orașul acela și, astfel sfântul a avut ca psalți pe îngeri, biserica umplându-se cu oameni curioși de faptul acesta: cine îi cânta răspunsurile așa frumos bătrânului episcop? În timpul slujbei în candela din Sf. Altar se terminase uleiul, urmând să se stingă, dar sfântul s-a îngrijit și de aceasta, astfel în timp ce se ruga, în candelă a izvorât ulei", după cum s-a relatat în panegiricul rostit de către elevul Adrian Barbu.
La sfârșitul momentului festiv, Pc. Pr. prof. Dr. Sava-Popa Gheorghe, directorul Seminarului, a adresat un cuvânt de mulțumire colectivului clasei a XI-a, îndemnându-i pe seminariști să urmeze exemplul viu al Sfântului lor ocrotitor.
După acest moment de sărbătoare, Părintele profesor Mihail Milea i-a invitat pe elevii care au jucat sceneta, la Sala Consiliului Județean Buzău pentru a le arăta buzoienilor, minunata activitate pe care a avut-o la primul sinod ecumenic Sfântul Ierarh Spiridon.
Sceneta a fost jucată și în cadrul concertului de colinde Hristos se naște slăviți-L!, organizat de Fundația "Sfântul Sava" de la Buzău, miercur,i 14 decembrie 2016.


Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!




                                                                              Teodor Însurățelu
                                                                                 clasa a XI-a 
                                              Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” Buzău

duminică, 11 decembrie 2016

UN OASPETE CARE NE-A REVELAT STATURA MAGISTRULUI PROVIDENȚIAL

Conștiincios, profund și smerit, Dl Prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a susținut, vineri, 9 decembrie 2016, la Sala Balada din Focșani, și sâmbătă, 10 decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, conferința intitulată Formarea religioasă prin Școală și Biserică. Importanță și modalități de conlucrareProfesori de diferite discipline, preoți, părinți și elevi au avut bucuria de a-l întâlni și asculta pe cunoscutul pedagog și cercetător în științele educației, care a vorbit despre finalitatea educației religioase, particularitățile educației religioase și ale catehizării, modalități de conlucrare între Școală și Biserică, precum și despre disputele referitoare la prezența orei de Religie în școală. Conferințele au făcut parte din seria evenimentelor organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.
În deschidere, Părintele Consilier eparhial Cristian Marius Dima a făcut o bogată prezentare a profilului profesional excepțional al invitatului și a subliniat motivațiile desfășurării unei astfel de manifestări, moderând ulterior sesiunea interactivă.
La evenimentul de la Buzău, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de reprezentanți ai autorităților locale, care a rostit un cuvânt de învățătură - despre importanța temei abordate în cadrul conferinței, de mulțumire și binecuvântare.
„Domnul profesor Constantin Cucoș slujește, deopotrivă, la altarul credinței, în calitate de creștin dreptcredincios, și la altarul școlii, în calitate de profesor, chemat, ca și preotul, să contribuie la modelarea caracterelor și formarea personalității umane.
Dintru început trebuie să subliniem faptul că actul educațional nu este complet fără componenta spirituală. De aceea, în lupta ce s-a desfășurat mai bine de un an de zile pentru menținerea orei de Religie în școlile publice, s-au implicat – pe lângă ierarhi, preoți și părinți ai elevilor din toată țara – oameni cu pregătire de specialitate, a căror autoritate în domeniul educației nu poate fi pusă la îndoială.
Aparițiile publice ale domnului profesor, în nenumărate rânduri, au fost salutare, deoarece au avut darul de a explica celor interesați de educație, cât de benefică este disciplina Religie în programa școlară, pentru ca elevul să aibă parte de o formare spirituală și culturală în spiritul credinței strămoșești în care s-a născut și a fost crescut de părinții săi.
Trebuie să avem grijă ca nu cumva să se producă o sincopă în procesul educațional, o separare între educația primită în familie și cea din școală, ca și cum cele două tipuri de educație ar fi antagonice; dimpotrivă, ele sunt complementare. Românii, fiind un popor creștin și ortodox, au libertatea și dreptul de a asigura copiilor lor continuitate, în ceea ce privește împărtășirea valorilor perene ale Evangheliei lui Hristos, nu numai prin intermediul preoților, ci și al profesorilor, care provin tot din rândul credincioșilor ortodocși“, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Dl Constantin Cucoş este doctor în Știinţele educaţiei, profesor universitar şi Director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi. A efectuat stagii de cercetare şi documentare, dar și în calitate de profesor invitat, la importante universități din Europa. Domeniile sale de competenţă, în care și predă cursuri, sunt: Filosofia educaţiei, Pedagogia culturii, Pedagogia interculturală, Politici și strategii interculturale, Educaţia religioasă, Istoria pedagogiei, Pedagogia generală ș.a., fiind autorul a peste 120 de studii în volume colective şi reviste de specialitate. Mai mult decât atât, este un creștin ortodox activ, fiind delegat al Arhiepiscopiei Iașilor în Adunarea Națională Bisericească și în Consiliul Național Bisericesc.

Suntem onorați și binecuvântați pentru a fi fost părtași la astfel de întâlniri, cu un astfel de Om!

                                                                                                          Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                                  Consilier eparhial