Translate

duminică, 11 decembrie 2016

UN OASPETE CARE NE-A REVELAT STATURA MAGISTRULUI PROVIDENȚIAL

Conștiincios, profund și smerit, Dl Prof. Univ. Dr. Constantin Cucoș, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a susținut, vineri, 9 decembrie 2016, la Sala Balada din Focșani, și sâmbătă, 10 decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău, conferința intitulată Formarea religioasă prin Școală și Biserică. Importanță și modalități de conlucrareProfesori de diferite discipline, preoți, părinți și elevi au avut bucuria de a-l întâlni și asculta pe cunoscutul pedagog și cercetător în științele educației, care a vorbit despre finalitatea educației religioase, particularitățile educației religioase și ale catehizării, modalități de conlucrare între Școală și Biserică, precum și despre disputele referitoare la prezența orei de Religie în școală. Conferințele au făcut parte din seria evenimentelor organizate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.
În deschidere, Părintele Consilier eparhial Cristian Marius Dima a făcut o bogată prezentare a profilului profesional excepțional al invitatului și a subliniat motivațiile desfășurării unei astfel de manifestări, moderând ulterior sesiunea interactivă.
La evenimentul de la Buzău, a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, alături de reprezentanți ai autorităților locale, care a rostit un cuvânt de învățătură - despre importanța temei abordate în cadrul conferinței, de mulțumire și binecuvântare.
„Domnul profesor Constantin Cucoș slujește, deopotrivă, la altarul credinței, în calitate de creștin dreptcredincios, și la altarul școlii, în calitate de profesor, chemat, ca și preotul, să contribuie la modelarea caracterelor și formarea personalității umane.
Dintru început trebuie să subliniem faptul că actul educațional nu este complet fără componenta spirituală. De aceea, în lupta ce s-a desfășurat mai bine de un an de zile pentru menținerea orei de Religie în școlile publice, s-au implicat – pe lângă ierarhi, preoți și părinți ai elevilor din toată țara – oameni cu pregătire de specialitate, a căror autoritate în domeniul educației nu poate fi pusă la îndoială.
Aparițiile publice ale domnului profesor, în nenumărate rânduri, au fost salutare, deoarece au avut darul de a explica celor interesați de educație, cât de benefică este disciplina Religie în programa școlară, pentru ca elevul să aibă parte de o formare spirituală și culturală în spiritul credinței strămoșești în care s-a născut și a fost crescut de părinții săi.
Trebuie să avem grijă ca nu cumva să se producă o sincopă în procesul educațional, o separare între educația primită în familie și cea din școală, ca și cum cele două tipuri de educație ar fi antagonice; dimpotrivă, ele sunt complementare. Românii, fiind un popor creștin și ortodox, au libertatea și dreptul de a asigura copiilor lor continuitate, în ceea ce privește împărtășirea valorilor perene ale Evangheliei lui Hristos, nu numai prin intermediul preoților, ci și al profesorilor, care provin tot din rândul credincioșilor ortodocși“, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.
Dl Constantin Cucoş este doctor în Știinţele educaţiei, profesor universitar şi Director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iaşi. A efectuat stagii de cercetare şi documentare, dar și în calitate de profesor invitat, la importante universități din Europa. Domeniile sale de competenţă, în care și predă cursuri, sunt: Filosofia educaţiei, Pedagogia culturii, Pedagogia interculturală, Politici și strategii interculturale, Educaţia religioasă, Istoria pedagogiei, Pedagogia generală ș.a., fiind autorul a peste 120 de studii în volume colective şi reviste de specialitate. Mai mult decât atât, este un creștin ortodox activ, fiind delegat al Arhiepiscopiei Iașilor în Adunarea Națională Bisericească și în Consiliul Național Bisericesc.

Suntem onorați și binecuvântați pentru a fi fost părtași la astfel de întâlniri, cu un astfel de Om!

                                                                                                          Pr. prof. Cristian Marius Dima
                                                                                                                  Consilier eparhial

  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu