În contextul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a inițiat un nou program eparhial pentru tineret, Vade mecum, juvenis!, alcătuit din proiecte, conferințe și ateliere, spectacole, cursuri de formare, pelerinaje și vizite culturale, concursuri și tabere școlare.
Programul a deschis seria evenimentelor cu un concurs județean intitulat Repere de credință pentru liceanul buzoian – Icoană și mărturisire, care s-a desfășurat la Liceul de Arte „Margareta Sterian“ din Buzău, în data de 11 martie 2017. La această competiție, s-au înscris un număr de opt licee, din județul Buzău: Colegiul Național „Mihai Eminescu“, Liceul de Arte „Margareta Sterian“, Liceul Pedagogic, Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter“, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil“, Liceul Teoretic Pogoanele, Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ și Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“. Astfel, 40 de tineri entuziaști și emoționați au luat parte, pe echipe, la cinci probe teoretice și practice, care au avut la bază una din cele șapte icoane pregătite de către participanți pentru a fi prezentate.
Echipa Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul, formată din Pr. Prof. Cristian Marius Dima – Consilier eparhial, și Dna Raluca Trocaru – Inspector de specialitate, a ales, prin tragere la sorți, icoana „Maica Domnului Îndrumătoarea“ ca temă de concurs.
În cadrul primei probe: „Desen în creion sau cărbune“, delegatul fiecărei echipe a realizat un desen al icoanei alese, în tehnica specificată, fiind punctate: respectarea reperelor erminiei, expresivitatea, tehnica folosită și impresia artistică.
La cea de-a doua probă: „Semnificația icoanei“, concurentul a răspuns întrebărilor juriului, care au vizat cunoștințele despre viața persoanelor sfinte reprezentate în icoana aleasă, semnificația culorilor și a detaliilor de realizare, precum și tehnicile folosite.
O altă probă a constat în intonarea troparului/condacului sfântului reprezentat în icoana aleasă de către un alt membru al echipei.
Cea de-a patra probă: Poezie (recitare) sau Text (prezentare) și Rugăciune (rostire) a punctat adecvarea textului ales la tema icoanei, fluența și expresivitatea recitării din partea elevului desemnat.
Proba numărul cinci a constat în prezentarea unui film de maximum cinci minute, editat în timpul desfășurării celorlalte probe, cu realizările echipei, în cadrul căreia au fost punctate calitatea și expresivitatea imaginii și a sunetului, modul de îmbinare a acestora, adecvarea și oportunitatea textelor folosite, impresia artistică.
duhovnicească, cei 40 de tineri participanți, alături de coordonatori și membrii juriului, au primit cu entuziasm atât clasamentul rezultat, cât și amploarea premiilor: Locul I – Liceul de Arte și Seminarul Teologic; Locul II – Liceul Pedagogic și Liceul „Grigore C. Moisil“; Locul III – Colegiul „Mihai Eminescu“ și Liceul „Henri Coandă“; Mențiune – Liceul Pogoanele și Liceul Sportiv.
Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei va premia toți participanții, invitându-i într-un pelerinaj/vizită culturală la București, în data de 23 martie 2017.
Scopul evenimentului educațional a fost acela de a dezvolta competențele școlare și profilul duhovnicesc al beneficiarilor, dar și de a crește interesul tinerilor pentru oferta educațională a Bisericii locale și pentru mobilitățile didactice orientate spiritual.
Raluca Trocaru
Inspector activități cu tineretul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu