Translate

miercuri, 25 octombrie 2017

„20 DE ANI ÎN SIBERIA”, UN SPECTACOL PUS ÎN SCENĂ LA TEATRUL „GEORGE CIPRIAN” DIN BUZĂU. SPECTACOLUL A FOST ORGANIZAT DE ARHIEPISCOPIA BUZĂULUI ȘI VRANCEI

Teatrul „George Ciprian” din Buzău a găzduit, în seara zilei de sâmbătă, 30 septembrie 2017, punerea în scenă a spectacolului 20 de ani în Siberia. Piesa este o producție a Teatrului Național „Ion Luca Caragiale” din București, după celebra carte omonimă a Aniței Nandriș-Cudla, în regia lui Sorin Misirianțu, având-o ca protagonistă pe inegalabila actriță Amalia Ciolan.

Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. Acesta se înscrie în seria manifestărilor educaționale din cadrul Programului eparhial pentru tineret Vade mecum, juvenis!.
În deschidere, Pr. Cons. Cristian Marius Dima a făcut o scurtă prezentare a spectacolului, precizând că acesta ne înfățișează povestea unei țărănci bucovinence, Anița Nandriș-Cudla, care a fost deportată din greșeală de către comuniști în Siberia, dincolo de Cercul Polar, unde a supraviețuit timp de 20 de ani numai împreună cu Dumnezeu și cu cei trei copii ai săi.

La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de numeroși spectatori de toate vârstele, iubitori ai teatrului. 
„Această mărturisire a Aniței, în interpretarea doamnei Amalia Ciolan, este menită să ne determine pe toți să reflectăm asupra sensului vieții și asupra identității noastre de creștini. Pentru a fi creștin, cu adevărat, trebuie să fii în stare să-l iubești pe celălalt, să înduri, să te întărești în credința în Dumnezeu și, apoi, să-ți încordezi voința de a trăi. Aceste trei coordonate am identificat, în mod special, la Anița, din momentul în care a trebuit să treacă prin atâtea experiențe: credința nezdruncinată în Dumnezeu, voința de a trăi și puterea de a se jertfi”, a spus chiriarhul locului, în cuvântul rostit cu acest prilej.
Reprezentația a fost urmată de vernisarea unei expoziții inedite a clasei de design, de la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, precum și de un microrecital al Coralei Ortodoxe Mixte „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale din municipiu (dirijată de Arhid. Prof. Gianin Cristian Oprea), toate menite a cinsti memoria și a aduce un omagiu mărturisitorilor creștini în închisorile comuniste.

                                                 

                                                
                                               
                                             Pr. Prof. Cristian Marius Dima
                                                         Consilier eparhial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu